Region Jämtland Härjedalen

Min rätt till (j)orden

Min rätt till (j)orden tar oss med på en resa i Jämtland och världen, med utgångspunkt i det lilla sammanhanget.

I byn Flor nära Ytterhogdal skapade konstnären Rosa Taikon ett hem för silversmide i världsklass, varje smycke med en egen historia ofta en sammansmältning av romsk och samisk smidestradition. Hennes kamp för ett jämlikt samhälle tillsammans med systern Katarina förde henne till många platser på jorden och även in i maktens salar.

Föreställningen berör frågor som: Hur skapar vi vår plats på jorden och hur kan vi bäst använda orden? Hur skapar vi en rättvis värld samtidigt som vi försvarar vår egen täppa? Hur skapar vi ett rättvist Jämtland? Kan vi sjunga Jämtlandssången och nationalsången och samtidigt vara världsmedborgare? Vad innebär civilkurage? Hur står man upp för den man är och det man tror på, även när det känns svårt?

Musik och Berättande är ett nytt projekt hos Estrad Norr och har arbetats fram genom gedigen research. Projektet syftar till att återge berättelser, historier, sägner, samt levnadsöden från länet. Berättandet och musiken är likvärdigt bärande i föreställningen, som är anpassad för mindre spelplatser för en nära och intim upplevelse.

Medverkande
Idé/research: Monica Bergander och Karl Seldahl
Manus: Karl Seldahl i samarbete med ensemblen
Regi: Karl Seldahl
På scen: Safoura Safavi och en skådespelare.

Safoura Safavi Persisk/svensk artist/ljuddesigner/kompositör uppvuxen i Jämtlands Län. Främst känd som en av grundarna till syskonduon Abjeez som turnerat i USA, Kanada och Europa samt för sin medverkan i konsertserien Best of Sweden och tv programmet ”Folkets Musik”.

Som ljuddesigner har hon skapat ljud och musik till över 20 produktioner samt skrivit musik till två musikaler. Safoura sjunger på persiska, svenska, engelska och spanska och mixar gärna olika genrer och uttryck i sitt konstnärskap.

Dela en berättelse

Senast uppdaterad: 2021-07-2