Kulturella Kreativa Branscher - frukost med bild och form
Konstkonsulenterna i Sverige bjuder in till digitala frukostsamtal där vi lyfter olika frågor och perspektiv på kulturella kreativa branscher med fokus på bild- och formområdet.
Ingen föranmälan, samtalen sker digitalt via Zoom, klicka på denna länk: https://us02web.zoom.us/j/88045232805 Länk till annan webbplats.
25 januari, kl. 8.30-9.30: Vi lyfter bild och form inom Kreativa Sverige!
– En presentation av och diskussion om Kreativa Sverige! – Ett förslag till en nationell strategi för främjande av hållbar utveckling för företag inom kulturella kreativa branscher. Emy Widén har fått förhinder, istället presenterar Elin Torestad, kulturstrateg Region Västernorrland, förslaget. Elin Torestad har suttit med i expertgruppen kring Kreativa Sverige! utifrån det kollegiala nätverket som finns för kreativa kulturella näringar. Därefter samtalar Eva Månsson, verksamhetsledare, Konstnärernas Riksorganisation, Olof Svensson, projektledare, Kulturinkubator Kreativa Öland och Elin Torestad. Länk till strategin Kreativa Sverige! Länk till annan webbplats.
15 februari, kl. 8.30-9.30: Vi lyfter kulturell hållbarhet inom kulturella och kreativa branscher
Vi möter två perspektiv utifrån social hållbarhet, forskning, miljö och ekonomi. Här kommer föreläsarna ge exempel utifrån följeforskning samt en kommuns perspektiv. I vilka sammanhang inom region, kommun och näring kan en anlita konstnärer för att använda deras kompetens? Vilka vinster är det för en kommun att lyfta in konstnärer i kommunens arbete och utveckling? Finns där bäring på hållbarhetsfrågor (social hållbarhet) och ekonomi utifrån ett kommunalt- och ett näringsperspektiv?
Pamela Schultz Nybacka är Lektor vid Södertörns högskola och forskar samt undervisar om kultur, konst och bibliotek. Offentlig samtidskonst i en nybyggd vårdmiljö är något som angår såväl brukare som vårdgivare. Vilken roll kan konstnären inta i processen att ta fram konsten?
Mimmi Beckman, planerare på parkenheten på Örebro kommun, berättar om projektet Den Barnkonventionella lekplatsen där barn är medskapare av nya lekmiljöer i parker. Mimmi berättar om varför de anlitar konstnärer som processledare och om några lärdomar från projektet.
8 mars, kl. 8.30-9.30: Vi lyfter samverkan mellan det privata näringslivet och utövare
– En presentation om projektet Formstark Norrbotten, som skapat mervärde genom att föra samman två branschområden; besöksnäringen och professionella utövare inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design. Sofia Öberg, projektledare och Lisa Wallin, designer och illustratör, berättar om projektet utifrån sina roller i projektet. Under frukostsamtalet berättar och visar Lisa mer om arbetsprocessen och samarbetet med projektteamet – från idé, prototyp till färdig produkt. Om lärdomar och vilka ringar på vattnet projektet gett.
Sofia Öberg är från och med årsskiftet en av två Slöjd- och formkonsulenter i Region Norrbotten och arbetade dessförinnan som projektledare för Formstark Norrbotten, projektägare Resurscentrum för Konst. Sofia har tidigare arbetat på Norrbottens museum som projektledare och programproducent och har under några år drivit eget företag med uppdrag inom utställningsproduktion, inredning och projektledning.
Designern och Illustratören Lisa Wallin var en av deltagarna i projektet Formstark Norrbotten. Sedan 2019 driver hon Visalisationer AB med säte i Luleå, där hon jobbar gränsöverskridande med design, illustration, konst och kommunikation. Hon har en bakgrund som Art Director och har arbetat i kommunikationsbranschen i drygt 20 år.
Länk till Formstark Norrbotten Länk till annan webbplats.
5 april, kl. 8.30-9.30: Vi lyfter hur en region skapar förutsättning för konstnärer inom kulturella kreativa branscher
– Ett samtal där Region Blekinge berättar om regionens strategi för kulturella kreativa näringar.
Hur har regionen tagit bort strukturella hinder och skapat bättre förutsättningar för konstnärer inom kreativa kulturella branscher?
Görel och Hanna kommer att berätta om fördelen att ha utvecklings- och handlingsplan, hur de arbetat med ett särskilt ramprojekt och ett tvärsektionellt utvecklingsråd med tjänstepersoner från både regional utveckling och kultur och bildning.
Vi får även ta del av plattformen SPOK – samtida produktion och konsumtion, som drivs i ett samarbete mellan regionen och Techtank.
Görel Abramsson är kulturstrateg på regional utveckling, kultur och bildning och Hanna Nilsson, strateg, regional utveckling, Region Blekinge.
Arrangörer för frukostseminarierna är Konstkonsulenterna i Sverige, Kalmar Konstmuseum, Region Jämtland Härejdalen, Västra Götalandsregionen, Region Värmland, Region Örebro län och Västra Götalandsregionen.