Region Jämtland Härjedalen
Publicerad 13 oktober 2020

Arbetsstipendium Bild- och formkonst 2020

Konstnärsduon Gideonsson/Londré från Kallrör i Åre kommun tilldelas Region Jämtland Härjedalens arbetsstipendium i bild- och formkonst 2020.

Motivering bild- och formkonst:
Konstnärsduon Gideonsson/Londré sätter den egna kroppen i centrum och visar hur konsten – snarare än att vara en utväg, ett utlopp eller en frizoon – för dom blivit ett sätt att leva. Genom olika angreppssätt blir konsten i deras händer en metod och ett verktyg att se och erfara världen. Med tydliga begränsningar, regler och instruktioner skapar de oväntade aktivitets- och tankeutrymmen. Gideonsson/Londrés finstämda konstnärskap visar på gehör och träffsäkerhet för mellanmänskliga situationer och relationer. Det väcker en nyfikenhet att vilja se mer.

Utdelning av stipendiet sker i samband med invigningen av Konstens Vecka den 26 september kl 13.00. Invigningen sänds via Jamtlis Youtube kanal Länk till annan webbplats..

Juryn som föreslagit konstnärsduon för 2020 års arbetsstipendium i bild- och formkonst består av konstnären Katarina Pirak Sikku från Jokkmokk, konstnären och Volyms redaktör Ida Rödén från Stockholm, samt konstnären Knutte Wester från Umeå.

Foto: Oskar Karlin